Коста Колев и самобитната народна музика

„Ние бяхме и школа, и академия, и производствена единица.“

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Думите са на Коста Колев – диригентът, който обогати мелодичния език и хармоничната структура на фолклорните композиции на Ансамбъла за народни песни и танци на БНР.

„Eдинствено и само запазването на българската звучност“ на авторската народна музика ръководи именития композитор и диригент в професионалния му път.

Забележителното му творческо наследство, което се съхранява в звукозаписния фонд на Радиото, съдържа над 4 хиляди музикално-танцови творби – песни, инструментални мелодии, хора и сюити, около 20 хиляди нотирани народни песни и мелодии, над 6 хиляди авторски обработки.

Със своята концертна дейност, с повече от 5 хиляди концерта в страната и чужбина, като диригент на Ансамбъла Коста Колев затвърждава големия си принос за опазването и обогатяването на българския фолклор.
Една от емблематичните му творби „Шопска сюита“ се изпълнява и до днес в репертоара на Оркестъра за народна музика на БНР.

„Най-важното, което научих, е да черпя идеи от автентичния фолклорен материал“, предава думите на съпруга си народната певица Мария Лешкова, която представя книгата „Българщици“ с непубликувани народни песни, избрани от архива на Коста Колев, в предаването „Двуглас“ от 9 февруари 2020 година.

С безспорния си талант и усет към народното творчество Коста Колев превръща Ансамбъла за народни песни (днес Оркестър за народна музика на БНР) в най-добрия фолклорен състав в България. Задълбочен познавач на традиционните музикални инструменти, той оркестрира и обогатява звучността и репертоара на оркестъра.

Коста Колев е автор и на много солови аранжименти на народни певци и инструменталисти, които изпълняват в репертоара си създадени за тях обработки или авторски пиеси.

„При авторската си намеса като композитор Коста Колев винаги е спазвал чистота на стила, диалекта, съобразявал се е със спецификата на фолклорните образци. Той е сред първите, които умело смесват звука на традиционни и класически инструменти. Неговото творчество е основополагащо за музикалното обучение по фолклор в специализирани училища и университети“, допълва Мария Лешкова.

Коста Колев е роден през 1921 година в новозагорското село Кортен, където израства в семейство на музиканти. Едва петгодишен започва да интерпретира мелодии на народни и училищни песни. В гимназията в Нова Загора вече свири на флейта, флигорна, хармониум и цигулка, като дирижира и училищния оркестър. След като завършва музикална педагогика, дирижиране и композиция в Музикалната академия, където негови учители са проф. Парашкев Хаджиев, проф. Георги Димитров, Коста Колев работи към редакция „Народна музика“ в Радио София, а през 1962 година поема ръководството на Ансамбъла за народни песни.

Остава в историята на българската музика не само като талантлив и опитен диригент и музикант, но и с авторските си обработки и композиции в духа на народната традиция. Един от записите на „Навозагорско хоро“, изсвирено от акордеона на Коста Колев преди 1950 година, е съхранен в Златния фонд на БНР и е включен в компакт диска „Изгубени съкровища от българската музика“, който е издаден в Англия.

„Като ученик и студент, моят учител по оркестрация е бил Коста Колев, а по хорознание – Стефан Мутафчиев. Ролята на аранжора е изключително важна – той трябва да усети мелодията, да познава фолклорната принадлежност, да знае как да я оркестрира или да я направи за многогласен хор и солисти. Това са неповторими уроци, безценни за всички поколения композитори, които се занимават с фолклорна музика.

И до ден днешен творчеството му дава насоки как чисто, пълноводно да звучи народната музика. Празнуваме Коста Колев – този колос на българската традиционна музика. С радост приемаме и продължаваме неговия път напред“, обобщава Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, преди концерта по повод 100-годишнината на Коста Колев.

Милен Димитров
https://archives.bnr.bg/kosta-kolev-i-samobitnata-narodna-muzika/

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев