Акордеонистът, свирил на Гагарин, претендент за Гинес

Димитър Стойков закръгли 90 житейски и 65 творчески години и продължава да свири

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Известният акордеонист Димитър Стойков закръгли 90 житейски и 65 творчески години и се превърна в най-възрастния действащ народен музикант в страната, който е претендент за рекордите на Гинес. Име емблема не само на Варненския край и родното му село Здравец, но и за фолклорното изкуство в цялата ни страна с над 200 записа за фонда на българското радио и богата творческа биография.

Маестро Стойков е доайен сред акордеонистите в България и заслужено титулуван от слушателите – народен музикант, който гали душата с неповторимите си мелодии. В тях винаги звучат нюанси от колорита на родния му Варненски край, сякаш се докосваш до духа на предците. Той е живата история на фолклора в този край, делил сцената с най-известните ни певци – Соня Кънчева, Добра Савова, Радка Кушлева, Зорка Желязкова, Георги Германов, Величка Станева, Мария Балтаджиева, Йордан Гемеджиев и много други. Основател е на оркестър „Крайморие” през 1991 г. и музикант с многобройни записи за фонда на Радио Варна, откъдето е започнал творческата си кариера.

И на 90 г. с акордеон на рамо той продължава да ръководи пет групи за изворен фолклор в региона и да осъществява студийни записи, които ще бъдат издадени в специален юбилеен албум.

„Винаги съм гледал позитивно на живота и съм давал кураж на другите около мен. Радостен съм, че успях да стигна до тези години, защото това е една привилегия”, казва Димитър Стойков.

Едни от най-известните му изпълнения са „Помукчийска ръченица, „Хоро на пояс“, „Микино хоро“, „Калиманово хоро“ и много други. Носител е на почетния знак на Варна и е обявен за почетен жител на Община Аврен. Автор е на автобиографичната книга „Нетленна жарава“, а музиката му е издадена на шест дългосвирещи плочи, две малки и няколко издадени компактдиска.

Паметна е останала за него срещата с първия космонавт Юрий Гагарин през 1961 г. в двореца „Евксиноград“, където е имал възможност да го посрещне с любимия си акордеон и българска народна музика.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев