Роди се ново издателство в книгоиздателския ни бранш. На добър път на издателство „Benitorial“ !

Идеолог и основател на издателство „Benitorial“ е Илияна Беновска – Бени.Тя има над десетгодишен опит в различни издателства като редактор.

Ето как самата тя описва главните герои, благодарение на които издателството е факт.

Кои сме ние

Екип от професионалисти, които обичат книгите
Като изключим десетките отдадени на работата си сътрудници, без които издателството въобще нямаше да съществува, зад Benitorial стоим ние двамата – Илияна (Бени) и Йордан (Данчо). Е, и хъскито ни Фрея, която е шефът на шефовете, кучето, което може да накара всекиго да я обикне. Бени е творческото ядро, редакторът, книжният плъх.

Данчо е богът на числата, финансистът, човекът, способен да отговори на всяка търговска нужда. Двамата четем много, непрекъснато раждаме нови идеи и се стараем да бъдем в услуга на читателите. Когато не работим… пак работим под някаква форма. Но също така приключенстваме и се стараем да държим очите си отворени за малките неща, които правят мащабния поглед по-радостен и смислен.
Кой стои до нас
Отборът от специалисти, на които вярваме безрезервно

Началото на Benitorial наистина щеше да бъде невъзможно без група хора, които без колебание застанаха зад нас, влагайки целия си опит и креативност.

Корицата и оформлението на първата ни книга „Удавниците“ (а и на много след нея, намиг) са дело на Стоян Атанасов от Kontur Creative. Kontur Creative е студио за графичен дизайн, илюстрация и претворяване на всяка идея във визуален материал.


В него освен Стоян по наши проекти се трудят още двама неуморни професионалисти – Таня Минчева и Биляна Славкова. И ние сме абсолютни късметлии, задето разполагаме с подкрепата и железните им нерви. Както и огромния им талант.

Габриела Манова пък е първият преводач, който запретна ръкави и се захвана с… все още няма да ви издаваме коя книга, но почакайте само и ще видите. Тя е човек, който така красиво борави с думите (ако не сте прочели стихосбирката ѝ „Навици“, веднага го сторете), че писанията и преводите ѝ се леят като бистра, пълноводна река. Свърза ни съдбата и ако зависи от нас, няма какво да ни раздели.

Петя Димитрова, Йоана Йорданова и Саша Александрова са редакторската и коректорската сила зад първите ни заглавия. Те жертваха свободното си време, за да направят магията си с текста и да проведат безброй консултации на живо и по телефона. Също те четоха неуморно, за да излязат книгите ни възможно най-бързо в най-чист вид.

Петър Спасов, познат още като pepi_master, е човекът, без когото сайтът ни щеше да прилича на безлична бета версия от деветдесетте. И цялата бира на света няма да ни стигне да му се отблагодарим за прекрасната версия от 2021 г., която толкова обичаме!

Благодарим още на Яна Аргиропулос, Любомир Мартинов и Веселена Марчева, Йоана Ванчева, Лъчезар Рачев, Йонко Йонков, Георги Мазнев за подкрепата.

Освен огромното количество работа, което тези хора свършиха, те бяха до нас и в моментите на слабост, на разочарование, на пълно изтощение. На тях се опряхме без да се замислим. Те ни повтаряха, че вярват в нас и с тяхна помощ ще направим нещо прекрасно. Те ни доказаха, че едно от най-ценните неща на света са приятелите, на които можеш безрезервно да разчиташ.

Благодарим ви от цялото си сърце!

Каталогът ни крие много изненади за българските читатели: световно известни автори, които през годините не са били издадени на български език, както и нови таланти, които се доказаха на литературната сцена изключително бързо и грабнаха куп награди. Те са разпределени в няколко групи: криминално-трилърови хитове, пристрастили хиляди читатели, съвременни романи, носещи уюта на старите призрачни истории, както и исторически романи, които с лекота пренасят читателя в друго време и в далечни култури.

Поставяме официалното начало на Benitorial с надеждата, че ще оправдаем очакванията на гладния за увлекателни истории български читател – и с подбора, и с изработката на книгите, носещи нашето лого, както и че ще изградим ползотворно сътрудничество с хората, заели се да дистрибутират книгата ни. Със сигурност даваме всичко от себе си в пътя към тази цел.

Илияна Бенова – Бени

Ние от Филибето пожелаваме на новото издателство попътен вятър, много верни читатели и един усмихнат, креативен и сполетен колектив!

m.filibe.com