Студенти от АУ отбелязаха Деня на очарованието на растенията

Студентският съвет при Аграрен университет – Пловдив организира отбелязването на Международния ден на очарованието на растенията – инициатива на Европейската организация за растителна наука.


Девет катедри от университета представиха своята продукция от учебните бази, научни материали и презентации за растенията. На събитието присъстваха учениците от Селскостопанската гимназия в град Садово, които ще продължат обучението си във висшето училище от следващата учебна година.

Председателят на Студентския съвет Христо Козаров каза, че идеята идва от неговите колеги и цели да популяризира аграрната наука и след по-младите. Той следва 4 курс „Лозароградинарство“, това е единствената специалност с подобна насоченост на Балканския полуостров. „Бъдещето е точно в растителните видове, които ще спомогнат за изхранване на световното население, днес голяма част от младите хора от професионалните гимназии предпочитат да се насочат към специалностите на АУ“, допълни Козаров.

Ректорът на АУ проф. д-р Христина Янчева отбеляза, че ролята на растенията е особено важна за нашия живот и за опазване на природата. Тя допълни, че при тях идват убедени студенти, които искат да работят тази професия, голяма част от тях са наследствени фермери от години.

www.radioplovdiv.bg