Янка Рупкина: Радостна съм, че хората ме харесват все още на тези години

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Световноизвестната наша народна певица Янка Рупкина е изпълнителка на песенен фолклор от Странджанския край. Световната си известност певицата дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“. Тя  запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково.

След конкурса я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР. Осъществява много модерни фолклорни проекти. Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

„Радостна съм, че хората ме харесват все още на тези години. Всичко, което съм правила, съм го правила от сърце с голяма душа и затова може би изглеждам така все още млада“.

Красотата в живота откривам в добротата на живота.

„Народната песен крие много неща, от нея може човек да се поучи от много неща. Като слуша човек текстовете и по мелодиите, всеки по различен начин разгадава нещата. Най-важното е, че който обича народната песен, ще я обича до гроб“.

Янка Рупкина е завършила техникум за медицински сестри в Бургас. Работила е първоначално като медицинска сестра в село Дюлево, бургаско.

„Там не ми викат певицата Янка, а ми викат нашата сестра още като ме видят. Много ме обичат хората. Малко работих, някъде около една година и се преместих“.

Янка Рупкина е повече от 60 години на сцената.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев