Гъдуларят Ангел Добрев събра в сборник народни песни

novini
Да запазим уникалния български фолклор!

Сборникът „Народни песни от Северна България“ съдържа 471 автентични народни песни от района на Етрополе и околните села – песни, събирани в продължение на 7 години от Ангел Добрев.

Той е дългогодишен музикант, гъдулар в оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Ангел Добрев е доктор по музикална педагогика, член е на Съюза на българските  композитори, преподавател е по български музикален фолклор в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

„Това е един седемгодишен труд. Започнах да работя по сборника през 2013 година, тази идея ме е вълнувала далеч преди това, но в тази година започнах да работя по сборника и тази работа ме увлече много сериозно и в разстояние на седем  години аз събирах тези песни, работих върху тях, извърших дешифровката им, обработката им, качването на компютър – дълъг, сложен, продължителен период“.

В сборника са събрани най-много песни, пети по време на седенките, подчерта той:

„Силно е присъствието на така наречените „исторически песни“.

Има и песни с хайдушко съдържание, любовни песни, а също за празниците Лазаровден и Коледа

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев