Две очи от любов, Надежда Захариева

ДВЕ ОЧИ ОТ ЛЮБОВ
Надежда Захариева

Стр.    316
Цена: 15 лв.
ISBN:  978-954-516-924-3

Какво може да съдържа един ръкопис на психоаналитичка, погазила Хипократовата клетва, за да запише тайно разговора на три свои пациентки?

Във влака, с билет за никъде, пътува писателката Кира Берова, тръгнала на лов за човешки изповеди, истински сюжети и интересни персонажи. В ръкописа са съдбите на три жени на нейната възраст. Съдби толкова различни, колкото и сходни в своите обрати, изпълнени с любов и огорчения.

Грациела е невероятно красива жена, възпитана да приема красотата не като дар, а по-скоро като наказание. Страхът да не се превърне в красива брошка на нечий мъжки ревер е оръжието, което нейната майка и е дала срещу силния пол. Но сега то е насочено срещу нея самата.

Свободка е партизанска дъщеря, при това родена на 9 септември 1944 г. След няколко кратки несполучливи брака тя се влюбва по Интернет в българин, живеещ в Америка. Заминава отвъд океана само, за да срещне поредното разочарование.

Божия е израснала в семейство на баща тиранин. Тя се омъжва по любов, но щастието ѝ е твърде кратко. Любимият ѝ загива при нелеп инцидент, а тя носи в себе си бъдещото им дете.

И още много игри на съдбата…

Над всичко в тази книга обаче стоят думите, изречени от бабата на Божия: „На този свят всъщност нищо друго не му трябва на човек, освен две очи любов. Погледне ли ни някой с две очи любов, всичко друго изчезва!“ Бабата зарича децата да гледат майка си с много любов, защото, както боли за дете и от дете, нищо друго не боли така!

Надежда Захариева е завършила френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор в литературния бюлетин към СБП и във в. „Българ­ски писател“. Водила е телевизионното предаване за литература „На ти с Надежда Захариева“. От 2005 до 2009 г. е заместник-министър на културата. Издала е 20 стихосбирки и два романа. Нейни произведения са преведени на английски, френски и словашки език.