Сградата на ГДК-Пловдив ще светне в червено тази вечер

Пловдив отбелязва Световния ден за енцефалита – 22 февруари

Световен ден за енцефалита – лекарите отчитат, че има ниска информираност за това заболяване, цифри и факти, нова инициатива в Пловдив, важното научваме от проф. д-р Иван Иванов, преподавател в МУ – Пловдив и ръководител на Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Той съобщи, че след 18,30 часа тази вечер сградата на Градския дом на култура „Борис Христов“ ще светне в червено, в знак на съпричанстост към инициативата в цяла Европа.

Световният ден за енцефалита (World Encephalitis Day, WED) е ден за осведоменост за това опасно заболяване, от което всички можем да бъдем засегнати пряко или косвено.

Отбелязването на този ден започва през 2014 г. по инициатива на Обществото по енцефалит във Великобритания. Той се провежда на 22 февруари всяка година и е достигнал до над 187 милиона чрез социалните медии и специалните събития. Енцефалитът е възпаление на мозъка – едно опустошително неврологично състояние. Всеки може да бъде засегнат от енцефалит, независимо от възрастта, пола или етническата принадлежност. Всяка година по света 500 000 деца и възрастни биват засегнати от него, което означава по един човек на всяка минута. Симптомите на енцефалит варират, като могат да включват грипоподобно заболяване, главоболие, сънливост, особено поведение, нарушение в речта и движенията и гърчове. Смъртността е висока. Оцелелите могат да останат с мозъчно увреждане, водещо до епилепсия, умора, когнитивни затруднения, проблеми с паметта и личността.

Има ниска информираност за това заболяване – 78% от широката общественост по света не знаят какво е енцефалит. Обществото по енцефалит във Великобритания инициира отбелязването на Световния ден за енцефалит всяка година и приканва хората да изразят подкрепата си, като носят червено като част от кампанията #Red4Wed.

Надяваме се, че кампанията ще играе водеща роля в мисията за повишаване на глобалната информираност за енцефалита и следователно за спасяване на човешки животи и изграждане на по-добро бъдеще, пишат от Медицинския университет в Пловдив.

www.radioplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.