За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година.


Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия период на миналата година. В областта той е 5.7 на сто.

Началникът на отдел „Услуги по заетостта“ в Регионалната служба Николай Димитров определи това повишение като „овладяно“, благодарение на своевременните правителствени мерки.

Той отчете, че 1600 лица, служители на 335 фирми вече са одобрени и получават по 24 лева на ден по проект „Запази ме“. Броят на заявленията, подадени от работодателите за помощ по тази мярка са 880 в областта като от тях биха се възползвали 5 хиляди работници в принудителен неплатен отпуск.

За допълнителна компенсация в размер на 290 лева към заплатите на свои работници в риск са кандидатствали 204ри фирми. Тази програма за запазване на заетостта има капацитет да обхване 5000 човека в секторите хотелиерство, транспорт, ресторантьорство и туризъм– поясни  Николай Димитров.

В момента в Бюрата по труда са обявени 300 свободни работни места на позиции от „хигиенист“ до „мендиджър“. Но, ако безработно лице откаже да приеме предложена от трудовия му посредник работна позиция – регистрацията му автоматично ще бъде прекратена и ще изгуби право на обещенение от Националния осигурителен институт.

www.radioplovdiv.bg