Нова компостираща инсталация ще облекчи Цалапица и Шишманци

Новоизградената компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци в община „Марица“ започва работа. 

Съоръжението е разположено в местността „Чарлъшки ливади“ в землището на село Ясно поле и е с площ от 14 000 кв.м.

„Стартът на работата на инсталацията ще даде възможност да бъдат спестени около 4 000 тона растителни отпадъци, които сега се депонират на сметищата в Цалапица и Шишманци“, каза ръководителят на проекта Петър Минков. От своя страна кметът на община „Марица“ Димитър Иванов подчерта, че за тази година не се предвижда увеличаване на данъка за битови отпадъци.

„Ако след старта на компостиращата инсталация бъдат постигнати заложените цели, може да се помисли за някакво облекчение“, допълни Иванов.

Наличната техника, с която Общината разполага е достатъчна за нормалното извозване на отпадъците към компостиращата инсталация. В случай на нужда могат да бъдат закупени и допълнителни. Сред новата техника са мобилни шредери, които ще се използват за по-трудно достъпни улици в населените места.

На територията на община „Марица“ има 450 км. вътрешна улична мрежа. Само 30 км. от тях са асфалтирани, а останалите са в окаяно състояние. „Именно тази техника ще бъде използвана за обслужването на тези зони“, каза още кметът.

На първо време произведения продукт ще бъде използван за нуждите на общината, след което ще се предлага на земеделските производители.

www.radioplovdiv.bg