В Брестовица излизат на протест за мангана във водата

Жители на пловдивското село Брестовица ще излязат тази събота на втори протест срещу качеството на питейната вода.

Те пишат в писмо до Радио Пловдив: „Ще се организираме на групи по 15 души, осигурили сме маски и препарати. Изпращаме и уведомителни писма до Община Родопи и Областния кризисен щаб.“

Учреден е и инициативен комитет начело с Любомир Томов. Той каза, че протестират срещу цената на водата, която продължават да плащат, въпреки че тя е с наличие на манган. Последните проби сочат над 1 600 микрограма на литър, при норма 50 микрограма на литър.

На 31 декември м.г. от Регионалната здравна инспекция -Пловдив изпратиха екип, за да вземе за пореден път проби от водата.

Резултатите на 5 януари сочат, че водата не е годна за питейна употреба, може да се ползва само за санитарно-битови нужди. Това потвърди Емануела Караманова, председател на сдружение“ Живот за Брестовица“. От ВиК – Пловдив казват, че решението на проблема е нов водоизточник и нов водопровод. Това обаче изисква пари и време, посочват хората от Брестовица.

ВиК – Пловдив осигуряват питейна вода с една водоноска, която не е достатъчна за всички над 4 000 жители. Възрастните хора пък не биха могли да носят водата си, пишат от инициативния комитет.

Паралелно 1400 жители се включиха в подписка, където настояват водата да не се плаща като питейна. Тя е входирана до ДКЕВР, МЗ, МРРБ, ВиК-Пловдив и Басейнова дирекция.

www.radioplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.