Чавдар Каришев, директор на Радио Пловдив пред filibe.com: Радиото е магия, която те владее цял живот!

Радио Пловдив навърши 65 години. Днес то е  много повече от  културна институция и символ за нас пловдивчани.
За радиото, перспективите пред него и мисията му, разговаряме с директора на Радио Пловдив Чавдар Каришев.


65 години Радио Пловдив!
Честита годишнина, г-н Каришев! Макар и в тази преклонна възраст, радиото постоянно се подмладява с млади и талантливи журналисти.
Как съхранявате баланса между старото и младото поколение, между традициите и новите тенденции в радиожурналистиката?

Радио Пловдив е от средното поколение в системата на Българското национално радио. Създадено е като пропагандна радиостанция за идеологическите нужди на БКП, но отдавна се е еманципирало от всякакви партийни обвързаности и днес е една модерна електронна медия със солиден опит и висок авторитет сред обществото. На 65 години човек се пенсионира, но за една обществена медия тази възраст означава много опит и много мъдрост.

Що се отнася до взаимоотношенията между поколенията и баланса между опита и подмладяването, тук нещата стоят доста сериозно и на моменти – тревожно. Истината е, че с шеметното развитие на технологиите хората днес черпят информация от всевъзможни източници и в това отношение радиото води жестока борба за своето място на информационния хоризонт.

Младите вече не смятат журналистическата професия за нещо изключително и може би имат своето право. Изискванията им за стандартите на професионалния живот са невероятно  високи, а в същото време са далеч от разбирането за класическите параметри на електронната журналистика. Балансът е много труден, но все още се справяме успешно. Опитваме се да не изоставаме от модерните технологии и да правим професията привлекателна за следващите поколения.

За пловдивчани Радио Пловдив е повече от институция. Как толкова години успявате да спечелите доверието на слушателите въпреки Интернет и средствата за масова информация?

 Радио Пловдив отдавна се е превърнал в един от символите на нашия град. Както казваше един бивш колега и приятел, Александър Момчилов, „…Радио Пловдив   –   радиото, на което пловдивчани кръстиха града си!“ Това в рамките на шегата, разбира се. А че то е институция, в това спор няма. Може и да прозвучи изтъркано, но истината е, че каквото се е случило, ние сме го съобщили. А ако не сме го съобщили, значи не се е случило. И точно така е граден авторитетът на Радио Пловдив през годините.

Истина и обективност  –  две понятия, които са силата на нашия колектив във времена, в които фалшивите новини ни заливат отвсякъде! А хората знаят със сигурност, че на нас могат да се доверят!

Да се върнем назад във времето.Спомняте ли си първия работен ден в Радио Пловдив?
С кои имена свързвате ранните си стъпки тук? На кои личности, отдадени на радиото, трябва да отдадем почит и да благодарим за това, което е Радио Пловдив днес?

Първия си работен ден не помня, но помня момента, в който чух гласа си в ефир с първия репортаж, подготвен и записан предварително от мен. Това е магията, която те хваща и те държи цял живот  –    атмосферата на студиото, специфичната миризма на ленти и техника, микрофонът пред теб и червената лампа. Бих искал младите днес да успеят да почувстват поне една прашинка от тези наши усещания.

Лично за мен името, което изскачаше в миналото, когато ставаше дума за Радио Пловдив, пък и днес, е Тома Спространов  –  човекът-радио! Повече от половин век той е неразривна част от нашия колектив и продължава да бъде, да е жив и здрав. А иначе имената, чиито заслуги за развитието ни като медия са безспорни, биха запълнили цял именник. Не бих искал да ги изброявам, защото всички са еднакво важни и еднакво значими. Някои от тях вече не са между живите, но ние винаги ще ги помним.

Как виждате развитието на Радио Пловдив и какво да очакваме в бъдеще от любимото на всички пловдивчани радио?

Развитието на Радио Пловдив е малка брънка от  развитието на медиите не само у нас, но и в Европейския съюз, част от който сме и ние. Намираме се в началото на процес, в който ролята на медиите, особено на обществените медии, ще се преосмисля, ще се трансформира и в крайна сметка ще се пълни с ново съдържание.
Неделима част от този процес ще бъде и непрекъснатата модернизация на производствените параметри, тоталното навлизане на нови и още по-модерни технологии  –  процес, с развитието на който класическото радио просто ще престане да съществува и ще бъде изместено от многопластова и високотехнологична медия, в която наред с гласа ще имаме кристален звук и картина, интернет платформи, тотално присъствие в социалните мрежи, излъчване на живо с картина и звук  и тн  –  все неща, които до преди десетина години звучаха като взети от научната фантастика.
Но това е бъдещето, включително и за нас от Радио Пловдив.

Радио Пловдив е насочено към широката аудитория. То е източник на важна информация, представена безпристрастно и професионално.
Каква е ролята на радиото в обществено-политическия живот?
Дали е само да ни информира или е нещо повече от това – дава ни повод да се замислим и да приемем своя гражданска позиция по наболелите проблеми?

Ролята на радиото в обществено-политическия живот е да бъде медиатор, да бъде посредник между обществения интерес и институциите, които управляват всички аспекти на самото функциониране на обществото. В тази си роля ние даваме трибуна на представителите на всички гледни точки, в много случаи антагонистични помежду си и като идеи, и като намерения или политики.

С други думи  –  предлагаме цялата информация на слушателя и се опитваме да задействаме мисловните му процеси, а от там и да му помогнем да заеме своя лична гражданска позиция. Повтарям  –  да му помогнем сам да формира позицията си, не да я формираме вместо него! Това е и фундаментът на обществената ни мисия!

Вашето пожелание към слушателите на Радио Пловдив и, разбира се, към Вашите колеги!

Желая им най-вече здраве! В тези пандемични времена всички се убеждаваме, че от здравето по-ценно нещо няма. Здраве и вяра, че предстоят по-добри времена  –  това е моето пожелание към всички!

Благодаря Ви за интервюто!

Антон Гърдев
m.filibe.com