Още анти-Covid мерки в Пловдивско

Забраняват на учениците да ходят в моловете

С  единодушно решение на Областния кризисен щаб от утре се въвежда ограничено работно време до 23:30ч. на заведенията от типа коктейл-бар и се забранява  посещението на непълнолетни лица без придружител в търговските обекти –тип МОЛ.

 „И двете решения са продиктувани от практиката и след  анализ. А  имено, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на МОЛ-вете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка, целим  да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи  през пролетта, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева. 

Днес на територията  на Пловдивска област има 230 новодиагностицирани  случаи на Covid -19. Регистрирани в Националната информационна система са  общо 3809.  Под карантина са 2282 лица. На домашно лечение  са 1373 лица. Оздравелите за изтеклите 24 час са 85.

По информация на РЗИ новодиагностицираните  медицински лица  през изминалото денонощие са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар . Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60.

През поледните 24 часа в болници са приети 17 души, шест от тях са в по-тежко състояние. Общо на лечение в Covid – отделенията са  281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са  237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните легла са 19.

Новорегистрирани случаи на заразени с Covid-19 има в пет училища и две детски градини.

В Езикова гимназия „Иван Вазов“ е констатиран позитивен тест на ученик от 9 „А“ клас, предписана е карантина на класа и контактните ученици. В СУ „Св. Седмочисленици“ има заразен ученик от 5 В клас, като тази паралелка също се поставя под карантина. В СУ „Патриарх Евтимий“ Пловдив е установен заболял ученик от карантинирания 7 „Б“  клас и ученик от 12 „Б“ клас. В ЕГ „Пловдив“ с положителна проба е учител по български език и литература, преподаващ на 12-ти клас.

Начален учител от Основно училище „Братя Миладинови“ Пловдив също е положителен за коронавирус. Наложена е карантина на втори „А“ клас. В Детска градина „Кремена“  е заразен помощник- възпитател, наложена е карантина на персонала и децата от втора „А“ група. Учител заразен с Covid-19 има и в ДГ“ Майчина грижа“. Там също е наложена карантина на контактните деца и персонал.

www.radioplovdiv.bg