В Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста

В Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста

В Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста. На събитието, което се проведе във военното поделение на Специалните операции, присъстваха заместник-кметът Тодор Чонов, заместник-областният управител Петър Петров, заместник-председателят на Общинския съвет Стефан Дедев и генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи благодарствен молебен.

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на днешния 18 октомври.

На тази дата през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в „Алеята на парашутиста“ в България.

По време на  събитието бяха поднесени венци и цветя в знак на уважение и почитане подвига на загиналите български военни.

По-късно през деня вертолети и самолети от Военновъздушните сили на България прелетяха на малка височина над площад „Централен“, а пловдивчани и гости на града наблюдаваха атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили, както и специални техники и бойни умения на военнослужещите от Специалните сили.

Поводът е провеждането на част от националната кампания за популяризиране на военната професия под надслов „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Активно участие взеха формирования от Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните сили, Сухопътни войски, Военноморски сили и Военна полиция.

Кампанията цели професионално ориентиране на българските младежи и девойки относно възможностите за кариерно развитие в Българската армия.

www.plovdiv.bg