Протест на жители на квартал „Младежки хълм“ срещу отварянето на улици

Жители на квартал „Младежки хълм“ ще протестират тази вечер срещу отварянето на улиците „Данаил Юруков“ и „Леденика“  в участъка между булевардите „Пещерско шосе“ и „Свобода“. 

Те смятат за  недопустимо вкарването на автомобилният трафик в квартал с жилищни сгради, училище, ясла и детски градини. Живеещите там заявяват, че това ще повиши опасността за децата им  и нивата на шум, а освен това ще увеличат досегашните проблеми с паркирането и пропадането на сградите.

Хората от квартала са подали жалба с подписка от над 590 души. Районният кмет Георги Стаменов заяви в интервю за Радио Пловдив, че този казус е изключително поляризиран.

От една страна има подписка от жители на квартала, които искат да се отворят за движение двете улици и затова е стартирала тази процедура за изготвяне на тези проекти, съответно издаване на строителни разрешения. Имаме обаче и жители, които са против това. Истината е, че това отваряне е чисто градоустройствено решение. И на даден етап най-вероятно ще се реализира, заяви Георги Стаменов. Той подчерта, че ще разговаря и с двете страни. Ще се търси компромисен вариант, обясни още той.

Протестиращите днес обаче се заканват, че ако искането им не бъде изпълнено, те ще продължат с протестните действия.

Заради протеста се налага спиране на движението по бул. „Свобода“ между „Васил Апприлов“ и „Копривщица“. Трафикът там ще бъде спрян за времето от 18.30 до 21 часа. Променя се и маршрутът на автобусите по линии с номера 10 и 15 от градския транспорт, уточниха от  общинското предприятие  “Организация и контрол на транспорта”.

www.radioplovdiv.bg