Пловдив чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

От 11.30 часа, на пл. „22 септември” (градинката на Гроздовия пазар) ще се състои тържествено честване с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие” и венценосци. Слово ще произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, водещ ще е Ивайло Христов – актьор в Пловдивския драматичен театър.

Ще присъстват представители на областната и общинската администрация, военни, духовници и граждани.

Преди това от Сдружение „Център Петко Каравелов“ канят пловдивчани да присъстват на молебена за здраве и благополучие на целия български народ в църквата „Св. Неделя” . Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив./bnr