С оперни арии, джаз и народни танци откриха академичната година в Академията за изкуства – Пловдив

„Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив се извисява не само на тепето, извисява се и във времето със своите таланти“.

С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров се обърна днес към ръководството, студентите и гостите на официалното откриване на новата академична година в АМТИИ на Античния театър. „Трудно е да се срещне в изкуствата изявен българин, който да не е завършил вашето учебно заведение. Дано учебната година да е здрава и присъствена“, пожела градоначалникът.

„Вървете по пътя на познанието, израстването, усъвършенстването, уверено и целеустремено“, приветства академичната младеж и областният управител на област Пловдив Дани Каназирева. „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще бъде ваш втори дом, ваша сцена за интелектуална и творческа изява. Бъдете смели, имайте стремежа към познание, развивайте себе си като личности“, посъветва от трибуната председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков.

„Днес поставяме 57-то поредно начало на академичната година в нашето висше училище по изкуствата“, обяви ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Тя припомни, че първокурсниците са випускът, принуден да завърши средното си образование по един нетрадиционен начин, те са и първите положили приемни изпити дистанционно. Студентите пък бяха първите участници в процеса на преход от присъствие към онлайн обучение.

„Гордея се, че Академията първа от българските висши учебни заведения въведе дистанционно уроци още в първите часове след обявяването на извънредното положение във връзка с пандемията от коронавирус. Справихме се блестящо! Изкуствата не спасяват животи, но те са това, което прави животът стойностен“, каза проф. Шекерджиева-Новак. Тя заяви и три възможни сценария за провеждане на обучението, описани подробно в сайта на АМТИИ.

След кратката официална част водещият Любомир Караджов, професор по теория на изкуствата в Академията, обяви и първия участник в специалния концерт за откриването. Тенорът с международна кариера и признание от редица оперни сцени по света Ивайло Михайлов, който е най-новият асистент в АМТИИ, изпълни арията на Калаф от операта Турандот на Пучини. След 7 години обучение в реномирани италиански музикални академии Ванг Йе от Китай избира да специализира оперно пеене в АМТИИ при ректора проф. Шекерджиева – Новак. В момента китайския баритон продължава като докторант.

Вълнуващото му изпълнение на Ария на Тореадора от операта Кармен на Бизе предизвика няколко пъти овациите на присъстващите на Античния театър. Те аплодираха силно и бесарабската българка Кристина Жечкова с нейната интерпретация на „Я кажи ми, облаче ле бяло“, Академичният народен хор с ръководител проф. д-р Костадин Бураджиев, тромпетното „Дуо Свилена“ с джаз парчето „Хеулой, Доли“, както и народните танци на студентите от специалност „Българска народна хореография“.

Церемонията уважиха кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, директорът на Общински институт „Старинен Пловдив” Богомил Грозев, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, ректорът на Медицински университет проф. Марияна Мурджева, ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов, заместник-ректорът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ проф. д.п.н. Румяна Танкова, представители на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Висше училище по сигурност и икономика, Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети.

Снимки:Таня Върбева

m.filibe.com