Полицията премахна блокадата на моста при панаира

В момента движението е възстановено. Припомням – снощи част от протестиращите в Пловдив направиха импровизирани барикади и спряха движението по съоръжението.
Блокадата бе премахната тази сутрин около 4 часа. На мястото има засилено полицейско присъствие. Директорът на РДВР Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев също е на мястото. Част от протестиращите са непосредствено до Панаирния мост в градинка в частен имот.

За БНР един от протестиращите – Даниел Михайлов, разказа какво се е случило през нощта:
„Видяхме, че идват коли на полицията. Скупчихме се на място, преплетохме ръце в кръг, но те започнаха да използват сила. Влачиха ни, мен също. Полицаите направиха и проверка на личните документи ио проверка за алкохол.“

Протестът снощи бе организиран под надслов „Не на подмяната!“ срещу предложения от ГЕРБ проект за Конституция и с позиция срещу терора над опозицията в Беларус. Преди началото на шествието на площад „Съединение“, организаторите оспориха аргументите на общината да разреши по- кратък маршрут от този, който протестиращите са посочили. Те го определиха като грубо потъпкване на правото на гражданите да изразяват позицията си.

Снощи имаше напрежение за кратко, когато полицейски кордон от 20 души спря част от шествието да излезе на булевард „Цар Борис Трети Обединител“. За около половин час полицаите се оказаха като в сандвич от викащи „оставка“ хора, но не се стигна до инциденти. След като втори лъч заобиколи блокадата, протестиращите все пак стигнаха до булеварда и в 21.13 часа спяха движението по него. Полицаите бяха поздравени с аплодисменти, след като минути по-рано бяха осквирквани.

Трафикът бе отклонен от уноформени от южната страна след колелото до Водната палата, както и на колелото на бул. „България“. Така и евентуални инциденти с шофьори бяха предотвратени. Наш екип видя как два автомобила сами направиха обратен завой и се върнаха обратно, вместо да се опитат да минат птрез шестващите хора.

И още един напрегнат момент – когато полицаи събраха личните карти на протетсиращи, след като те вече бяха седнали на моста на Панаира. Случаят съвпадна с разтоварването на палети за блокадата. След проверка,

протестиращите получиха документите си. Това беше обявено от проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“, който беше в Пловдив снощи, като опит за сплашване и тормоз.

По-рано пред множеството на площад Съединение той обяви,че всеки депутат в това Народно събрание, който на 2 септември подкрепи проекта за Конституция, ще бъде обявен за национален предател.

Протестиращите анонсираха нов протест следващия четвъртък, автошествие на 1 септември и пловдивско участие на националания протест, който е ден по- късно в София./Bnr