Откриват бюст-паметник на „славея на Родопите“ – Радка Кушлева

novini
Да запазим уникалния български фолклор!

В Смолян ще се открие бюст-паметник на „родопския славей“ Радка Кушлева.  Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката прославила фолклора на планината е на  народния певец Хамид Имамски. Това е една негова отколешна идея, която днес се осъществява. Хамид Имамски намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян и много други родолюбиви родопчани.

„Радка Кушлева е първия родопски глас, който популяризира родопската песен. И за съжаление,  не знам, до момента да има нещо в нейна памет, улица на нейно име или площад, коментира Хамид Имамски.

Бюст-паметникът на Радка Кушлева е с човешки ръст и ще бъде поставен в центъра на град Смолян, в близост до Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.  Откриването му е било планувано за 17 април тази година, когато е кончината на певицата, но поради извънредното положение в страната създало се от ковидпандемията е отложено.

Датата 12 юли не е случайно избрана. Това е рождения ден на Радка Кушлева – през 1926 година в Широка лъка.

Родопската изпълнителка е родена в семейството на певци и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди.

Радка Кушлева е била част от ансамбъла „Наша песен“, в който са пели още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се е организирал национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“, но от доста време той не се провежда.

Божидар Чолаков
www.bnr.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев