Изложба представя строителните занаяти на Стара планина

От 1 до 14 юли посетителите на Регионален етнографски музей – Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с традиционните архитектурни практики от възрожденската епоха.

Проектът „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Благодарение на проведените теренни проучвания, анализирането и документирането на различни обекти и връзката с местни майстори, посетителите ще могат да се докоснат до архитектурно-строителните постижения на Габровска област, поднесени по един интересен начин.
Този български регион е изключително богат на исторически и културни натрупвания, но поради обезлюдяването на района и редица други фактори, културата и знанието са застрашени от изчезване. Именно поради тази причина, документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално – нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура.
Това е част от процеса на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни. Проектът е съфинансиран от НФК към Министерството на културата.

www.stroitelstvoimoti.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.