Икономиката на Пловдив бавно се възстановява

Пловдив е домакин на националната кампания „Заедно срещу кризата“, която се провежда в подкрепа на предприемачите и усилията им за справяне с икономическите проблеми, в резултат на коронакризата. 

„През май и юни пловдивските компанни започнаха отново да наемат хора и ситуацията вече е стабилна, а последните данни сочат, че процентът на безработица започва да пада. Бизнесът в края на второто тримесечие е оптимистично настроен сега, но и доста предпазлив“, отбеляза кметът Здравко Димитров и изрази надежда тази положителна насока да се запази. „Същевременно продължаваме да работим по нови инвестиции в града и в региона“, каза още Димитров.

Най-силно засегнатите сектори в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна. Според експертния доклад на база на различни индикатори за туристическия сектор през март свиването на бизнес дейността е 60% спрямо март 2019 г. За разлика от средните за страната стойности, за Пловдив се наблюдава по принцип по-голям дял на реализираните почивки от български граждани в сравнение с този на чуждите граждани.
Също така не се наблюдава ясно отчетлива сезонност на посещенията, както е в много други региони на страната. Надяваме се, че тези фактори ще ограничат негативните ефекти за Пловдив в сравнение с други градове в страната, след вдигане на ограниченията в страната и при допускане на чуждестранните туристи.
Друг сектор, които бе засегнат от ефектите на пандемията и свиване на доходите на домакинствата е търговията на дребно. Още през март 2020 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално ниво спрямо предходната година. Единствено ръст на оборота има при аптеките и магазините за хранителни стоки.

 

За дискусията в Дома на културата пристигна и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той апелира представителите на бизнеса да представят своите проекти за излизане от тежката ситуация,които могат да бъдат финансирани от Европа.

В дискусията взе участие и областния управител Дани Каназирева, както и представители на Българската агенция за инвестиции, Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и Агенцията за експортно застраховане.

www.radioplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.