Доставят 10 локомотива Smartron за БДЖ до май 2021 г.

Десет нови локомотива Smartron ще пристигнат в България до май 2021 година в изпълнение на поръчката на „БДЖ – Пътнически превози”, съобщиха от компанията.

Договорът бе подписан преди дни и е на стойност 55 544 816,10 лв. без ДДС. Предложената цена за изпълнение на поръчката е по-ниска от обявената прогнозна стойност в процедурата в размер на 57.5 млн. лв. без ДДС. Цената включва стойност на локомотивите модел Siemens Smartron, техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години и 600 хил. км., както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация.

Гаранционният срок за поддръжката на локомотивите е увеличен на 36 месеца, както и ще бъде проведено обучение на ремонтния и експлоатационен персонал на БДЖ за осигуряване на тяхната дългосрочна поддръжка. Smartron е предварително конфигуриран локомотив, който комбинира всички предимства на стандартен продукт с доказаната технология на платформата Vectron. Предлага се в България, Германия и Румъния.

Концепцията е базирана на доказаната платформа на локомотивите Vectron, чиято надеждност е демонстрирана с над 300 милиона изминати километра. Локомотивът е предназначен за стандартно междурелсие от 1435 мм и тежи около 83 тона. Локомотивите от серията за България се предлагат за експлоатация в жп мрежа с променливо-токово захранване 25 kV. Те ще бъдат доставени в техния стандартен цвят Capri Blue. След доставката им в България локомотивите ще бъдат фолирани и брандирани по цветова схема, разработена и предоставена от БДЖ – Пътнически превози.

www.stroitelstvoimoti.com