Галерия “Дяков“ става на 24 години с “Несбъднати места“ на Долорес Дилова

Галерия „Дяков“ отпразнува 24-ия си рожден ден със специална изложба.


На 28 май арт салонът ще представи още един значим български художник: най-новите творби на Долорес Дилова, обединени в цикъла „Несбъднати места“. Картините й са създадени специално за тази експозиция.

Тази година, предвид неприятните обстоятелства, тържеството по принуда ще има друг характер – няма да има конкретен час, а  галерията ще посреща гости от 14 до 19 часа без прекъсване, за да се избегне струпването на много хора едновременно. В деня на тържеството ще бъде обявен и носителят на Годишната Награда на галерия „Дяков“ за 2019 година – плакет, истинско елегантно бижу, с логото на галерията, реализиран в бронз от Атанас Хранов.

Долорес Дилова е родена в Плевен. Тя е едва 7-годишна през 1967-ма, когато печели награда на Международен конкурс за детска рисунка в Италия, като председател на журито е самият Хенри Мур! Завършила е Националната художествена академия, специалност „живопис“ в клас на Иван Кирков. Участвала е в редица общи изложби в Австрия, Франция, Италия, Русия, Гърция, САЩ…

Самостоятелните си изложби започва през 1989-та- в галерии в София и страната, в Италия, в САЩ, в Лондон, в Берлин, в Амстердам, в Гърция, в Китай… Долорес Дилова е носител на Първа награда „Млад живописец“ на СБХ за 1987, „Човекът и морето“ за 1988, през 1997 печели конкурс за специализация в Париж, а също така печели и Голямата награда на СБХ на Биенале на малките форми- 2008, Голямата награда Биенале „Приятели на морето“ 2014…

Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия и други общински галерии в страната, а също и на частни колекции в страната и чужбина. От 1993 е създател и преподавател до нейното закриване в Частната академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“. От 2011 е член на Ус на СБХ И Председател на УС на Фондация „Поддържане на изкуството в България“.

www.plovdivtime.bg