Напусна ни голямата родопска народна певица Христина Лютова

novini
Да запазим уникалния български фолклор!

 

След дълго боледуване ни напусна народната певица Христина Лютова.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил.

Изпълнителката на „Планино, Стара планино“ е родена на 24 май, 1940 г. в гр.Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА „Родопа“-Смолян, където пее  32 години като солистка и певица в хора. Сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно. Пее и в ансамбъл „Филип Кутев“, а по-късно 12 години е в състава на хора на „Големите български гласове“. Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна.

Христина Лютова има издадени в голям тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в много държави по света. Със своите драматични, плътни и дълбоки изпълнения вдига на крака препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и разпространява родопската песен в много държави по света. През 1976 г. и е присъдено званието „Заслужил артист“.

Печели още много награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори.

„Творчеството на Христина Лютова ще остане вечно, защото е неподвластно на времето. Изказвам моите най-искрени съболезнования към близките и роднините на народната певица!“, написа кметът на Смолян Николай Мелемов. Христина Лютова бе почетен гражданин на Смолян.

Поклон пред памета й!

www.radioplovdiv.bg

 

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев