10 години без солиста на ансамбъл „Загоре“

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

10 години от кончината на тракийския певец и дългогодишен солист на ансамбъл „Загоре“ Красимир Станев се навършиха на 5 февруари. А в началото на годината, на 9 януари – 65 години от рождението му. Станев е роден във видинското село Неговановци, ала свързва живота си с тракийските народни песни през 1973 година, когато е ученик в Музикалното училище в Котел. Бил в класа на известния певец Господин Колев от Сливен, а след това и на Йовчо Караиванов, който посочваше за свой духовен баща.

„В нашето семейство народни песни не се слушаха чак толкова много, а в родното ми село имаше голямо влияние от сръбско и румънско. Музикалната ми дарба идва може би от рода на дядо ми, защото неговият брат беше оперен певец, а 15 години беше секретар на гимназията в Мадан. Там известно време живееха и работеха моите родители, когато един ден в училището се получи обява, че се набират ученици за Музикалното училище в Котел. Набързо научих две-три песни на Кайчо Каменов – певец от нашия край, и кандидатствах с тях, разказваше в едно от запазените интервюта Йовчо Караиванов.

Завършва Музикалната академия в Пловдив, а през 1977 г. осъществява и първите си студийни записи в Радио Пловдив по обработка на Стефан Мутафчиев и Христо Урумов. Нова страница в живота на Красимир Станев са изявите му с десетки добри оркестри в Тракия, като „Орфей“, „Тракийски солисти“, „Хебър“, „Авлигите“, „Сакар“ и други. От 1983 г. е солист на ансамбъл „Загоре“ до последните дни на живота си през 2010 г. Успява да запише близо сто песни за фонда на националното радио.

Едни от най-известните му песни са: „Иван на Добра думаше“, Снощи станах сънен буден“, „Добри Дафинка думаше“, „Гледачът ходи из село“, „Над Неда хвърчат два гълъба“ и много други, които бяха събрани и издадени посмъртно от фонда на Радио Стара Загора през 2011 г.

Николай Чапански
www.marica.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев