Славеят от Чепеларе знае 320 родопски песни

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Гордостта на ансамбъл „Орфей“ – 78-годишната Благовеста Пелтекова, е посветила 35 години от живота си на фолклорното изкуство.

78-годишната Благовеста Пелтекова от Чепеларе е най-дълголетната певица в местния фолклорен ансамбъл „Орфей“. Цели 35 години от живота си е посветила на фолклорното изкуство, но по стечение на обстоятелствата от млада се разминава с професионалната сцена и си остава самодейка. Основателят на оркестър „Сто каба гайди“ и един от първите ръководители на ансамбъл „Родопа“ Апостол Кисьов е братовчед на майка й. Много пъти я умолявал да постъпи в ансамбъла, но баща й категорично забранил. След това се омъжила и съпругът йсъщо не позволил да отиде в смолянския ансамбъл. Така си останала в Чепеларе, ала станала солистка на местната певческа група към читалището, която днес е прераснала в ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков.

„Зная над 320 родопски песни и съм ги събрала старателно в няколко тетрадки. Имам и много градски песни, защото в нашия край имаше доста групи, които ги пееха. Дала съм много стари песни на днешните млади изпълнители в ансамбъл „Орфей“ и дори ги изпълняваме по фестивалите в страната”, казва Благовеста. Имат много награди и винаги правят впечатление на публика и жури с участията си. От 1988 г. не е напускала читалищния живот в Чепеларе.

Редом с песните тя се е занимавала и с тежка стопанска работа в някогашното ТКЗС, после е била касиер-домакин в дом за деца и юноши, работела е в пощата и по хотели в Пампорово.

От края на миналата година е спряла да посещава репетициите на ансамбъла, защото живее далеч от читалището, а болките в краката не й позволяват да ходи. Със сълзи на очите казва, че сърцето й е в ансамбъла и запее ли в него, тъгата и черните мисли бягат. Не смее да запее вкъщи, защото скоро е загубила дете и сърце не й дава, ала ако младите хора от ансамбъла й помогнат да посещава репетициите, това ще й удължи живота.

Възрастната жена хвали младия председател на градското читалище „Родопска искра“ Ангел Николов, който го е преобразил само за една година. По негова идея във фоайето е устроена богата етнографска изложба и всичко от бита на родопчани в този край, която продължава да се обогатява.

Николай Чапански
www.marica.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев