Николета Николова – следовник на тетевенската песенна традиция

novini
Да запазим уникалния български фолклор!

 

В днешната модерна музикална среда все по-рядко срещаме изпълнители, които се придържат към тясно регионален певчески стил и репертоар – характерен белег на фолклорната ни култура.

Различни обстоятелства обясняват причините за постепенното отдалечаване на народния музикант от традиционните изпълнителски форми – тема, която разглежда основно музикалната фолклористика.

Младата северняшка певица Николета Николова е пример за изключение на гореизложеното. И въпреки че с последните записи тя изневери на тетевенската песен, Николета не се отдалечава от музикалната традиция на своя роден край. С певицата от с. Гложене, Тетевенско, се запознах през 2009 г., когато направи първите самостоятелни записи в Националното радио. Последовател е на изтъкнатите певци от региона – Лалка Павлова и Марин Иванов. Трябва да отбележим, че в звукозаписната си практика тя не копира познати клишета, не подражава на популярни изпълнители, а се стреми да търси местни образци, които оформят певческата ѝ индивидуалност.

След звукозаписния дебют в БНР колегата Валя Божилова очертава няколко биографични щрихи: Николета Николова израства в семейство, където музикалните традиции се предават от поколение на поколение; учи в музикална паралелка в с. Черни Вит, докосва се до репертоара на Марин Иванов – учителят и човекът с голямо присъствие в артистичния ѝ живот. Неслучайно в първите си записи включва неговата песен „Малка мома“. Завършва музикалното училище в Плевен и Пловдивската музикална академия. Още като студентка е приета в женския народен хор „Космически гласове от България“, с който продължава да концертира.

Професионалната подготовка на Николета Николова дава възможност да развива таланта и певческите си умения. Разбира се, като всеки млад творец, музикалните експерименти не са ѝ чужди. В момента работи с гайдарски състав от Родопите и Дъбенската група – вокално-инструментална формация за народна музика. С групата от с. Дъбене, Пловдивско, записа три песни – авторска на Румен Начев и традиционни варианти от Плевенско и Русенско.

Независимо докъде се простират изявите на младата певица, нейната привързаност към фолклора на планинските селища от Тетевенско наблюдаваме в цялостната ѝ дейност. Интересът към тази култура не се свежда единствено до изпълнителските форми. Нещо повече – защитава магистърска степен върху диалектните особености на тетевенската песен, за която казва, че носи непознати белези на българщината.

Вярваме, че песните от Тетевенския край ще намерят нови слушатели и културни пространства, благодарение на талантливи и знаещи млади музиканти като Николета Николова – достоен съвременен представител на северняшката народнопесенна школа.

Мирослав Василев
www.bnr.bg

 

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев