Кавалджията, който свири на „Жарава“

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Владимир Величков от 22 години се изявява в култовия оркестър „Канарите“, сам избира кавала още на шест

Известният кавалджия Владимир Величков  навърши юбилейните 50 години. Отпразнува ги скромно в тесен семеен кръг, защото така си е нарекъл след случка миналата година. Името му свързваме с тракийския оркестър „Канарите“, с който твори от 1998-а. Основател е на студентската формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“, където преподава. Преди това 15 години Владо Величков е преподавател по кавал и в Музикалната академия в Пловдив и успоредно с това участва в различни и изключително интересни музикални проекти.

Почитатели на кавалджийското изкуство твърдят, че той е един успешен музикант, който успява да пали младите около себе си с народната музика. Всичко е постигнал с много упорит труд и ясни цели в изпълнителското изкуство.

„Тези дни около рождения ми ден успях да направя равносметка за всичко, което съм направил за тези 44 години, откакто държа кавала в ръцете си. Видях, че не е никак малко, а и амбициите за напред са много. Оказа се, че не минава ден, през който да не свиря, и то по няколко часа, казва със задоволство Владо.

На 6-годишна възраст в родния си Плевен хваща за пръв път кавала и по неговите думи съвсем случайно. Веднъж учителят наредил различни музиканти инструменти, кавал, гайда, тамбура, гъдулка и попитал: Кой на какъв инструмент желае да се научи да свири? Малкият Владимир избрал единствения инструмент от мъжки род – кавала, и той станал спътник в живота му досега. Пътят го отвел до Музикалната академия в Пловдив през 1992 г., където завършва специалност „Ръководство на народни състави“. А първата голяма награда идва от прегледа „Нова българска музика“, където е удостоен със специалната награда за изпълнител.

В този период половин година си търсил работа и изява в някой от народните сватбарски оркестри, ала всички, с които разговарял, му заявявали, че за кавал нямало място в тях. Благодарен е на композитора и преподавател по това време в АМТИИ Тодор Пращаков, който го включил в новосформирания оркестър „Веселина“, а след това го поканил и предаването „Който може, го може“ по БНТ с режисьор Ласка Минчева.

Неприятен е споменът му от първото участи в култовото предаване, което се излъчвало от Панаирни палати на живо. След дълги репетиции през целия ден дошло време за ефир, ала малко преди това колегата му Тодор Кортелев съобщил, че са разбили колата и са откраднати китарата му и костюма. Това бил единственият му костюм, от сватбата, нямал друг.

А Ласка Минчева била много взискателна към облеклото на музикантите. Положението спасил неговият кум, гайдаря Красимир Кондов, който след участието си веднага предоставил сакото си на Владо Величков и така с дънки, маратонки и сако под наем, изкарал първото си участие в „Който може, го може“.

След като името му нашумяло, получил покана от Атанас Стоев да свири в „Канарите“ и вече 22 години е в оркестъра. Бил е част от проекта на Веселин Койчев и е участвал във фестивала „Пловдивски джаз вечери“, както и във формацията „Балкански коне“. Неговият кавал звучи и в спектакъла „8-ото чудо“ на ансамбъл „Българе“.

Николай Чапански
www.marica.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев