Честито Възкресение Христово!

Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник – Възкресение Христово. В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.
Със заря и камбанен звън пловдивчани посрещнаха Великден, като много хора се бяха събрали пред църквата Св. Богородица в Стария град, където с тържествена церемония митрополит Николай обяви Възкресението Христово.

След това вярващите отнесоха Благодатния огън по домовете си.

Днес Негово високопреосвещенство митрополит Николай ще оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово в Пловдив. В храма „Св. вмца Марина“ от 11.00 часа ще започне Вечерня в първия ден на Пасха (Второ Възкресение).
В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово.

Главата на Българската православна църква се обръна с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта:

„Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“. /Бнр