Градският парламент облекчава бизнеса и гражданите в кризата

Общинският съвет на Пловдив се събира за първи път от въвеждането на извънредното положение.

Заседанието ще се проведе в Градския дом на културата „Борис Христов“ при засилени мерки за сигурност, дистанция и дезинфекция.

Местният парламент ще разглежда предложения за облекчаване на бизнеса и гражданите в извънредното положение заради коронавируса.

В дневния ред е удължаване на срока на действието на картите в градския транспорт на студенти и ученици до 13 май, както и удължаване до 30 юни на правото за 5% отстъпка при плащане на данък сгради и такса смет.

Общината 200 000 лева бюджета за издръжка на спортни дейности да бъдат дадени за закупуване на дезинфектанти и предпазни средства срещу заразата.

Предложение да бъдат прехвърлени 600 000 лв. от бюджета на Онкологичния център, които да бъдат използвани за закупуване на апаратура, легла и матраци за болниците Св.Мина и Св.Пантелеймон за болни с Covid-19 е друго предложение в общинската сесия.

По изключение сесията ще е закрита за граждани, а съветниците ще влизат с маски. Те ще сядат през място, като на сцената ще бъдат само председателят, кмета и двама заместници. Останалите представители на администрацията и журналистите са на балкона на зрителната зала. / Bnr