Клиенти и продавачи спазват санитарните мерки в Четвъртък пазара

Санитарно-хигиенните изисквания срещу разпространението на вируса COVID-19 в пловдивския Четвъртък пазара се спазват.

В  това се убеди лично главният държавен здравен инспектор – Доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев. Заедно с кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева, както и директора на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Манчева, те обиколиха сергиите с плодове и зеленчуци.

„Мерките са ефективни и навременни, въпреки че цели отрасли ще преживеят тежък период, целта ни е да се пречи минимално, за да се организира производството, така че да има достатъчно хранителни продукти за цяла България“, коментира д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че е важно да се спазва правилото хората в пазара да се движат в една посока, да няма пресрещане, да има регулиране на влизането, добра хигиена, да няма струпване.

От самото начало на извънредното положение гражданите влизат в Четвъртък пазара задължително с маски, ако нямат такива на входа им се раздават безплатно. Най-големият закрит пазар в Пловдив се дезинфекцира всеки ден сутрин и вечер с препарат, който е на 70% спиртна основа. Служители на ОП „Общинска охрана“ следят да няма струпване на граждани.

„И клиенти, и продавачи спазват изискванията да са с предпазни маски. Пловдив винаги е бил на ниво по отношение мерките на Националния щаб. Първи въведохме забраната за посещения на паркове, градинки. Специално внимание обръщаме на почистването и дезинфекцията всеки ден в града, особено в кв. „Столипиново““, заяви кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че решенията на Националния оперативен щаб се спазват, като магазините работят при стриктно спазване на съответните санитарно-хигиенни изисквания.

В останалите пазари на града също е създадена организация, която се спазва.

В отговор на журналистически въпрос кметът заяви, че приходите от местни данъци и такси са около 8 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

www.plovdiv.bg