Книгите по време на карантина

Ето какво поръчват четящите за домашното си „изгнание“

Има един шеговит лозунг от близкото минало: „Да живее международното положение!“ Сетихме се за него, защото са интересни тенденциите в избора на книги покрай извънредното положение заради COVID-19.

Няколко извода можем да направи на базата на това, което споделиха от „Хеликон“ – в израз на социална отговорност всъщност те затвориха врати, но виртуалната книжарница на „Хеликон“  работи на пълни обороти и има какво да ни каже.

219946_b

Групови нагласи по време на пандемия

За да си обяснят психологическите им причини, хората отново започнаха да четат „Психология на тълпите“ от Густав Льобон, „Маси и власт“ на Елиас Канети, „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ.

223076_b

Дистанцията иска центриране

Не е изненада името на Наполеон Хил, в чиято книга „Да прецакаш дявола“, някои видяха начин да назоват злото. Той обикновено е в компанията на Дейл Карнеги, но се появиха и други тематични заглавия, породени от необходимостта да спазваме дистанция – „Как да прочетем човека като книга“„Тялото. Наръчник за употреба“ на Бил Брайсън и „Силата на навиците“  на Чарлс Дюиг.

129310_b

Бум на конспиративните теории

Независимо дали сме скептични, или вярваме, че COVID–19 е акция в полза на световния елит, факт е, че информацията в интернет е откъслечна и мнозина се довериха на доста по-подробните изложения на Ян Ван Хелсинг, Дейвид Айк, Джим Марс и Михаел Морис.

146010_b

Науката дава сигурност

Израелският историк Ювал Ноа Харари изобщо не е излизал от орбитата на внимание, а сега читателите преоткриха и „Черният лебед“ – един позабравен бестселър на американския икономист от ливански произход Насим Никълъс Талеб, в който той разяснява механизма на неочаквани и малко вероятни събития с тежки финансови последици.

204741_b

Класика в ситуацията

Нека пак отворим „1984“ и „Фермата на животните“ на Оруел. Те са особено актуални в момента заедно с „Любов по време на холера“ на Маркес, защото всеки днес изпитва чувството, че е герой на жестока антиутопия, в която трябва да си подбира думите, пътищата и… избранниците на сърцето.

223135_b

Новите книги

Ревностни читатели, дето не изпускат последните попълнения на любимите си автори, поръчаха „Заветът“ на Добри Божилов и „Варшавски сенки“ на Стив Бери. Копнежът за романтика и спомените за Италия, каквато беше преди пандемията, пък накараха други да купят „Любов и джелато“ на Джена Еванс Уелч.

В книгите всичко е позволено – и разходките, и целувките, и празниците. Ако телата са блокирани, въображението не е. Дайте му простор, разхлабете възела на паниката, мислете за неща, които обичате, и четивото, което най-много им приляга, ще се появи.

Това е само малка част от избора в електронната книжарница на „Хеликон“.

До 17 април до 20 000 заглавия са с 20% отстъпка
Книгите подбра Людмила Еленкова
www.lira.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.