Пловдив взема мерки срещу заразата от коронавирус

Място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма, коментира Дани Каназирева

Две училища в Пловдив „Алеко Константинов“ и „Александър Първи“, както и още две в Раковски, са в грипна ваканция до понеделник. Това обяви директорът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева Манчева след заседанието на Областния кризисен щаб с мерки срещу коронавируса.

Той беше сформиран по разпореждане на здравните власти у нас и е под егидата на областния управител Дани Каназирева.

Втората грипна вълна, заради която децата от 4-те училища са във ваканция, няма нищо общо с Ковид -19, подчерта Каназирева. Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели.

Кризисният щаб, който ще следи и координира всички дейности по заразата с коронавирус, е предприел всички предварителни мерки и има готовност в случай на заболял да реагира.

Засега у нас няма регистриран случай на заболяването. В Пловдив една жена е в Инфекциозна клиника, постъпила без клинична картина по свое желание, и чака резултат. Студентка, летяла от Германия през Рим и Истанбул, е под препоръчаната карантина. Под карантина все още са и учениците от Математическата гимназия.

Наблюдава се летището, осигурени са и легла в по-големите болници в случай на нужда: 46 в УМБАЛ „Св. Георги“, 36 в Окръжна болница, 10 във Военна болница, а Кожна клиника е в готовност да отдели също от своята леглова база. От областта има подсигурени и 10 места в болницата в Карлово.

На летище Пловдив дежури екип от 4-ма служители на РЗИ. Те проверяват с дистанционни термометри пристигащите от двата полета седмично. Състоянието им се контролира и от термовизионна камера, както и от медицинска сестра, която следи на монитор от кабинет показанията. На място е осигурен излолатор, а линейката на летището е оборудвана.

Общинските лечебни заведения са получили указания да се снабдят с дезинфектанти, съобщи д-р Калин Калинов.  Община Пловдив търси да купи и маски, които да им предостави.

Властите са категорични, че не бива да има паника и призовават за лична дисциплина. Превантивно се препоръчва ограничаването на масовите мероприятия, а всеки, който има притеснения и съмнения – да си направи бърз тест за обикновен грип.

Щабът ще заседава всяка седмица, като следващото заседание ще е на 4 март.

www.radioplovdiv.bg