Край на праха, затвориха кариерите над Белащица

Прекратиха концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД. Жителите на близките села празнуват!

Със заповед на министъра на енергетиката са прекратени концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД, които добиват инертни материали на кариерите над Белащица. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който инспектира кариерите заедно с кметовете на Пловдив и Родопи – Здравко Димитров и Павел Михайлов, както и областния управител Дани Каназирева.

Концесиите се прекратяват заради нарушение на екологичното законодателство.

Става дума за запрашаване, за липса на оросителна инсталация-неща, които са констатирани и по-важното, с влезли в сила наказателни постановления. Единият концесионер има две влезли в сила и едно, което е в процес, а другият концесионер има две влезли в сила също.

На въпрос каква ще е процедурата с искането на „Холсим“ да разработва ново находище, Жечо Станков каза: Знаете, че трябва да бъде направен ОВОС. Този ОВОС съответно трябва да бъде съгласуван с гражданите на място.

Припомням, че до това решение се стигна след поредица от протести на хората, живеещи в близост. Тази сутрин в Пловдив пред сградата на Община „Родопи“ се проведе поредният, при който над 100 души от Белащица и околните селища протестираха срещу добива на инертни материали от кариерите над селото.

www.radioplovdiv.bg