„Кафето на толерантността“ пак събра пловдивчани заедно

Представители на всички общности и религии в Пловдив се събраха за  шеста поредна година на традиционното кафе на толерантността в Джумая джамия. 


Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се обърна към присъстващите с думите, че  между различните етноси в Пловдив никога не е имало проблеми, но във време, в което младите хора са изложени на многобройните набези на пороците,  е необходимо повече от всякога да осъзнаем, че  обичта, разбирателството и добросъседството ще спасят  човечеството.
Той апелира всички да работят заедно да продължат традицията на обичта, а не – на омразата, която би довела до разпад обществото.

Генералният консул на Турция в Пловдив  Хюсейин Ергани призова да не бъдат допуснати  повторения на събития като вандалският акт  от 2014 г. над джамията в центъра на града. По думите му, общностите носят различни цветове, а постижението на нациите е да успеят да ги съчетаят и пренесат във времето като богатство. Пловдив е успешен пример за света, подчерта Ергани.

От името на общинската власт заместник-кметът по Култура Пламен Панов заяви, че в културния календар на Пловдив от тази година официално са включени за отбелязване и арменските и мюсюлманските празници. Всички, които сме на тази маса, нашите прадеди, култури и религии са част от ДНК-то на града и затова днес Пловдив е красив, толерантен и многообразен, подчерта още Панов.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство. На срещата присъстваха мюсюлмани, юдеи, християни – православни и католици, дипломати и културни организации.

www.radioplovdiv.bg