За пръв път от 7 години инфлацията в България надхвърли 4%

Основната причина е африканската чума по свинете, довела до значително поскъпване на месото и месните продукти

Годишната инфлация в България за януари е 4.2%, като така за пръв път от 7 години (февруари 2013 г.) насам надхвърля 4-процентната граница. Това става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Повишението на индекса на потребителските цени съответства на прогнозите на Българската народна банка (БНБ). Още през месец май 2019 г. финансовата институция актуализира тримесечното си издание „Икономически преглед“, в което ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията, заявявайки, че до края на 2019 г. тя може да удари 4%.

Данните на НСИ показват, че основен принос за скока на цените на дребно имат месото и месните продукти, чиито цени са се повишили със средно 18.9%. Още във вторник доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показа, че от началото на годината основните хранителни продукти са поскъпнали с около 5%, като най-сериозен ценови скок има при свинското месо. Основната причина за това е африканската чума по свинете, която доведе до цена от 9-9.40 лв. за килограм.

Според статистическите данни от днес цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки като цяло са се повишили със средно 2.6%, следвани от цените в сектор „Развлечение и култура“ (0.9%). При прегледа на групите от стоки поевтиняване пък е отчетено единствено при облеклата и обувките – с 4.4%.

През януари 2020 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: цигари (0.1%), водоснабдяване (2.8%), събиране, отвеждане и третиране на отпадъчни води (5.8%) и др. Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0.1%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0.5 и 4.2%.

www.economic.bg