София, Пловдив и Варна дават работа на 1,2 млн. души.

Водещите икономически центрове – София, Пловдив и Варна са предпочитано място за работа на над 1,2 млн. души през третото тримесечие на 2019 г.

Това показва анализът на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие“. Към третото тримесечие на 2019 София вече е надхвърлила 700 хиляди заети, Пловдив е с 324 хиляди, а Варна – с 229 хиляди.

В края на 2019 г. регистрираните безработни в страната са малко под 195 хиляди души. В повечето области делът на безработните е между 5 и 10%, което от своя страна сочи към бъдещ потенциал за разрастване на заетостта в тях през следващата година-две.

В анализа си от Института обръщат особено внимание на негативните демографски процеси. Заедно със застаряването на населението, те са определени като „най-значимите проблеми пред регионалните икономики в близко бъдеще“.

„Засега преструктурирането на икономиката и ръста на дейностите с висока добавена стойност успява до голяма степен да смекчи влиянието на свиването на работната сила, но в средносрочен план то може да представи по- труднопреодолими пречки“, се казва още в анализа.

www.stroitelstvoimoti.com