Представят „Червената книга” на Юнг в Пловдив

За мен образът на Юнг е на човека, който пътува, за да стане богочовек.

Дали това ще стане, не знам, но той е човекът, който дръзва да се съизмерва с Бог, това каза в интервю за Радио Пловдив научният редактор на „Червената книга“ от Юнг, д-р Владимир Симов, която ще се представи в Културния център на Радио Пловдив.

Психиатърът д-р  Владимир Симов идва от Франция, където живее работи сега, като преди това е работил   във Великобритания, където е  и университетски преподавател, а у нас е бил  в Медицинска академия, тогава е и зам.председател на Юнг общество у нас.

Книгата е на издателство „Изток-Запад“, която ще има премиера    тази вечер от 18 ч.  е с преводът  на адвокат Пламен Хаджийски  с  научни редактори Валерия Дилова и д-р Владимир Симов. Специално участие ще вземат пианистът Ростислав Йовчев, актьорите Маргарита Гошева, Симеон Алексиев, Александър Хаджиангелов и режисьорът Стайко Мурджев от Драматичен театър-Пловдив.

„Червената книга” (Liber Novus) на швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Густав Юнг (1875–1961) е непубликуван приживе  негов труд, собственоръчно написан и изрисуван дневник на сънищните и будните му видения,  в периода 1913–1929 г. Оформен е като илюстрован средновековен ръкопис, предназначен да бъде съзидан от образ и слово храм на душата. 

 Илюстрациите в „Червената книга“ са направени от самия Юнг / той работи върху книгата 16 години/ и са изумителни. За съжаление, на този етап не са включени ва това апърво на български език издание, защото цената би била търде висока, но има идея да се публикуват и те. 

Книгата е издадена на немски и английски език за първи път през 2009 г., и  е плод на дългогодишен психологически експеримент, при който Юнг, следвайки примера на античните герои Одисей и Орфей, се осмелява да предприеме νέκυια (некия) – да слезе в бездната на онова, което по-късно сам ще нарече колективно несъзнавано, и да предостави собствения си живот – тялото, душата, ума, дори кръвта си, за арена на праобразите, обитаващи незнайните небеса и преизподни, от които е съставен човекът.

Макар да се радва на рано постигнала го светска слава, той се впуска в това пътешествие, по-късно наречено метод на активно въображение, надявайки се отново да намери и да възвърне изгубената си в суетното лутане душа.

www.radioplovdiv.bg