Таня Досева: Пея на сцена от петгодишна

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Тракийската народна певица отпразнува юбилейните 65, пожелала си като четвъртокласничка да поеме по този път на една Бъдни вечер

Тракийската народна певица Таня Досева отпразнува юбилейните 65 житейски години по светлите коледни празници. Не ги крие, защото са изживени достойно, посветени на българския фолклор, който съпътства живота й от ранна детска възраст.

Таня Досева е родена на Бъдни вечер в тополовградското село Синапово, прочуто с многото си музикални таланти като кавалджията Васил Милев, гайдаря Енчо Манев и други. Едва петгодишна стъпва на сцената с песента „Турчин робини караше“, която научава от баба си Цона Добрева от Сливенския край.

„Тогава видях за пръв път сълзи в очите на хората в залата и попитах майка ми защо тези хора плачат, когато пея. Тя ми обясни, че песента е много тъжна и затова жените плачат и преживяват всичко, изпято в нея. Още тогава разбрах каква сила има в народните ни песни“, казва Таня Досева.

На Бъдни вечер се сбъдват желанията на хората, когато те са изречени от сърце. Така се случва и с Таня, когато е в четвърти клас и завършва учебната година с един ред шестици и само една петица между тях. Връща се вкъщи разплакана, че не е пълна отличничка, и заявява на родителите си, че ще стане народна певица. Съдбата си знае работата и я насочва точно в тази посока.

По пътя на фолклорното изкуство тръгва след среща с известния педагог и фолклорист проф. Асен Диамандиев, от когото получава и първите си ценни съвети. Завършва Музикалната академия в Пловдив през 1978 г., а името й става популярно след първите записи в Радио Пловдив с народния оркестър на радиото по обработка на Стефан Мутафчиев.

Две години преподава народно пеене в Музикалното училище в Широка лъка и едновременно с това пее в народния хор на Пловдивската музикална академия под диригентството на проф. Василка Спасова. Известно време е била част и от известния хор „Големите български гласове“ по покана на диригента Здравко Михайлов.

Свързва живота си с кавалджията Любен Досев от Плевен, който днес е професор в АМТИИ и е един от уважаваните преподаватели. Дъщеря им Цветелина също пее, ала живее и създава семейство в Щатите. През 2002 г. издават съвместен компактдиск, в който включват пирински, родопски, странджански и тракийски песни.

От 1991 г. Таня Досева е солистка на Конушенски народен оркестър с ръководител Никола Илиев. Заедно създават много песни, без които днес сватба, събор и мухабет в този край не минава.

Николай Чапански
www.marica.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев