Квартет „Светоглас“ издаде „Песента на Славея“

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Третият самостоятелен албум на квартет “Светоглас“ е вече факт. В него са включени само фолклорни песни и една част от концертни изпълнения в чужбина. Посланието на „Песента на славея“, както е кръстен албумът, е съхранението на уникалната българска вокална традиция във времето на нейното размиване и изчезване под формата на мними етнопроекти.

„Песента на славея“ ни носи толкова нужните днес съзвучия с мистериозната сила на българските гласове и стремежа те да получат универсален обхват в глобалния свят. „Светоглас“ ни повеждат не толкова назад към миналото и традицията, а повече напред, към бъднината на тази новоосветена традиция“, казва за квартета проф. Лозанка Пейчева.

Първият албум на мъжкия вокален квартет, в състав Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов, излиза през 2012 г. със заглавие „Колелото на живота“.

Издател на новия им албум е музикална къща Gega new с подкрепа на Сдружение „Фолклорен извор“ – село Царевец, община Свищов.

Никола Чапански
www.marica.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев