Изложба на Иван Кирков се открива в „ L’ Union“ – Пловдив

Изложба „Живопис, рисунки, илюстрации“ от Иван Кирков (1932-2010) ще се открие днес в  галерия „ L’ Union“ – Пловдив. Тя представя малко познати и непоказвани творби от разнородното творчество на автора.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкуство в началото на 60-те години. Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Неконформист, променящ се, експериментиращ в различни области и жанрове – това са само част от определенията, с които се свързва името му.

В експозцията са включени негови илюстрации на детски книги:  към поемата на Георги Авгарски „Тамарина гара“ (1956г); „Косе Босе“ (1957) на Ран Босилек. Особено интересни са и  рисунките му към приказките „Чудната кутийка“ и „Двеста и двайсет хитрини“. Всички те са малка част от приноса, който Кирков дава за оформяне облика на детската илюстрация у нас.

Представени са и няколко портрета с туш, между които и автопортрет на художника, както и няколко пейзажа.

Изложбата не е комерсиална, казва галеристката Павлина Маринова, тя показва творби от най- ранния период на художника и е предимно за колекционери и ценители на изобразителното изкуство. Вернисажът започва в 17 часа.

www.radioplovdiv.bg