Пловдив – първенец по поскъпване на жилищата у нас, само в Бургас имотите са поевтинели

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна база през третото тримесечие на миналата година. Пловдив пък е първенец по поскъпване на имотите със средно 12,3%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се увеличили с 5,8% на годишна основа, а старото строителство отбелязва ръст с 5,1%.

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%. При новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%.

В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%.

Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на изминалата година.

 www.stroitelstvoimoti.com