С тържествен концерт в Дома на културата Пловдив предаде титлата „Европейска столица на културата“ на градовете Риека и Голуей

Пловдив предаде титлата „Европейска столица на културата“ на новите европейски столици Риека и Голуей с изискан концерт в Дома на културата „Борис Христов“.

Камерен оркестър на Опера Пловдив и талантливи пловдивски деца, лауреати на различни престижни музикални конкурси, представиха „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди. Специален гост-солист  на концерта беше виртуозната цигуларка
Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

Четири уникални мултимедии за изминалите в Пловдив четири сезона  като Европейска столица на културата, поставиха акцента в събитието, представяйки четирите платформи на програмата –  „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“ и „Релаксиране“.

По време на изпълненията , гостите имаха възможност да проследят ретроспективни кадри от стотиците събития от културната програма на града ни. Режисьор на спектакъла е Нина Найденова, директор на Опера Пловдив.

Събитието беше уважено от министъра на културата Боил Банов, зам.-министъра на културата Амелия Гешева, кмета на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кмета по „Култура“ Пламен Панов, арт директора на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев и много други официални лица и чуждестранни гости.

Церемонията по предаване на титлата „Европейска столица на културата“ се излъчваше на живо онлайн през няколко платформи – интернет страницата на Община Пловдив, на Фондация „Пловдив 2019“ и фейсбук страниците им.

Концертът беше съпътстван с фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ и изложба на ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, разположени във фоайетата на двата етажа в Дома на културата.

Антон Гърдев
www.filibe.com