Композиторка от Пловдив триумфира в престижна класация на Острова

Aвторският албум на световноизвестната пловдивска композиторка Добринка Табакова бе избран за един от „Дисковете на годината” на престижното списание за класическа музика „Грамофон”.

Класацията е направена от музикалните критици, които работят с изданието. Това ново признание за музиката на пловдивчанката идва след номинацията за Грами на първия ѝ авторски диск през 2014.

През 2019-а нейната кантата „Векове на Медитации” беше избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години и беше изпълняване в 10 от най-големите катедрали в страната.

Вторият авторски диск на Добринка Табакова е част от ролята ѝ на щатен композитор на ББС, и гост композитор на катедралата в Труро. Дискът е с хорови творби и включва две симфонични поеми и множество църковни химни (на английски и на латински).

Един от тези химни „Магнификат” беше определен от критиците като най-силната и прочувствена такава композиция,  писана до сега.

Друга нейна творба за Рождество беше определена като една от петте най-добри такива композиции в Англия, а списанието „Хор и Орган” постави Добринка на заглавната си страница.

През 2019 година хорови творби на Добринка Табакова бяха изпълнени на закриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а също и в Уестминстърското абатство и в катедралата „Свети Павел“ (Saint Paul) в Лондон.

През август ББС изпълни специално поръчаната композиция на Добринка Табакова за честването на 150 годишнината на Сър Хенри Ууд – създателят на най-големия концертен фестивал в света PROMS.

Именитата наша композиторка идва често в България. През 2019 тя беше гост на юбилейния сезон на Софийската филхармония, а в Пловдив прозвуча българската премиера на нейния „Тропар за Свети Иван Рилски”.

На 22 Януари 2020 Българският културен институт в Лондон ще представи специален концерт с творби от втория авторски диск на Добринка Табакова.

www.marica.bg