Откриват „100 на 100 пловдивчани“ в галерия „2019“

Изложбата „100 на 100 пловдивчани“ ще бъде представена в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32. В нея с живопис участват 93 автори. Повечето от тях живеят в Пловдив, но са включени и произведения на пловдивчани, които работят извън града, като проф. Вихрони Попнеделев и Правдолюб Иванов.

Творбите са създадени специално за изложбата и са в размери от метър на метър, до метър и четиресет.

Няма други ограничения, казва кураторът и автор на проекта Костадин Отонов. Всеки от авторите е със своя стил и избор. Няма друга възможност толкова много автори да се представят заедно на едно място, и да са обединени от връзката с Пловдив . Тази кавалетна изложба дава и моментна снимка на нивото на изобразителното изкуство в града.

Проектът е част от Културния календар на община Пловдив за 2019 година. „100 на 100 пловдивчани“ стартира преди пет години с поредица от изложби на 10 автори в галерия А+ в Капана с картини в размер 100 на 100 сантиметра.

Вихра Григорова: Закодираните в заглавието 100 на 100, станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента, нещо напълно автентично, истинско и пълноценно – и то от Пловдив. Кураторът Костадин Отонов и неговият екип провидяха в тази символика не само стопроцентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха стопроцентова гаранция, че предлагат за зрителя стопроцентов продукт./BNR