Северняшкият ансамбъл празнува 60-годишен юбилей

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци и от община Плевен. Поводът е 60 годишният юбилей, отбелязан с тържествен концерт-спектакъл.

Най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Кристално огърлие, и Почетен плакет на Община Плевен получиха танцьори, певци и музиканти.

„Разкошни музиканти, разкошни танцьори, гордостта на град Плевен. Една от емблемите, лицето, което е разпознаваемо не само в цяла България, но и по целия свят“, каза Станислав Почекански, председател на Съюза.

Под ръководството на Иван Вълев са събрани стотици песни и описани танци, допълни Стефка Григорова, началник отдел Култура в Общината:

„Това е едно от нещата, които отличават северняшкия ансамбъл от другите ансамбли. Огромната събирателска работа на терен, по селата в цяла Северна България“.

И по повод 60-ата годишнина аплодисментите не стихнаха.

Латинка Светозарова
www.bnr.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев