Иванка Паунова – жената с пеещата гъдулка

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Народната певица е ръководител на най-успешните фолклорни групи в Пазарджишко.

Творческият път на народната певица и превъзходна гъдуларка Иванка Паунова е изключително интересен и започва от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Пазарджик с ръководител Александър Начев преди 40 години. Той е един от хората, благодарение на които Иванка се влюбва в българския фолклор. Родена е в Пазарджик на 25 юли 1962 г. и винаги е държала на родния си край.

През 1976 г. е вече ученичка в Музикалното училище в Котел, което завършва през 1981 г., и от следващата година е вече студентка в Музикалната академия в Пловдив.

„По време на обучението ми в големия град работех с дамско трио „Пловдив” заедно с Янка Денчева – тамбура, и Мария Стоянова – гайда”, спомня си Ваня. Редуват се концерти след концерти, година след година и успехите не закъсняват.

През 1986 г. завършва Музикалната академия в Пловдив и веднага постъпва на работа в ансамбъл „Пазарджик”, където твори и до днес. От 1990 г. на Иванка Паунова е гласувано доверието да оглави хора и става диригент.

Успоредно с работата си в ансамбъла е преподавател и по гъдулка в градска школа по изкуства и СОУ „Георги Брегов“. Ръководител е на самодеен хор в село Синитево, а от 8 години и на групите в селата Алеко Константиново – „Светогорка”, и в Главница – „Медени звънчета”. Успешно работи и в с. Капитан Димитриево – там ръководи женска фолклорна група „Капитанка“ и детска фолклорна група „Капитанчета“.

Иванка Паунова е удостоена със званието „Маестро на фестивал „Балканфолк” – Велико Търново“ през 2012 г . А от 1990 г. пее и свири в „Големите български гласове” с основател и диригент Здравко Михаилов. След кончината му сега делото продължава неговият син Илия Михаилов. Често е канена да журира регионални и национални конкурси и събори с фолклорна насоченост.

Ежедневието й е изпъстрено с много пътувания, репетиции, изяви. Щастлива е, че дейността й е оценена от обществеността в родния  Пазарджик, и по случай 50-годишния й юбилей е удостоена с Почетния знак на град Пазарджик през 2013 г.

Николай Чапански
в.“Марица“

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев