Новият Общински съвет на Пловдив на първо заседание

Новият общински съвет на Пловдив се събира на първото си заседание днес. На тържествена церемония общинските съветници, кметът Здравко Димитров и кметовете на райони ще положат клетва. Първа точка в дневния ред на заседанието е изборът на предсадетел на Общинския съвет.

По традиция първото заседание на Общинския съвет се провежда в зала „Съединение“ на Историческия музей и ще бъде ръководено от доайена, който в този мандат е доц. Ангел Иванов от БСП.

В 51 членния местен парламент на Пловдив 17 съветници има партия ГЕРБ, девет БСП, по петима представители имат „Съюз за Пловдив“, „Кауза Пловдив“ и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, четирима са от „Демократична България“, по един общински съветник имат ДПС, „Воля“ и коалиция „Ние, гражданите“.

От днес Пловдив има и нов областен управител. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ встъпва в длъжност, след като Здравко Димитров стана кмет на града.

На първи заседания се събират днес общинските съвети в Асеновград, Куклен, Кричим, Калояново и Сопот. На тях новоизбраните представители в местната власт ще положат клетва и ще изберат председатели на общинските съвети.

Новият кмет на община Асеновград е влиза д-р Христо Грудев от ГЕРБ. В 33-местния парламент партията му има 9 съветници, БСП и ДПС по 8, Патриотите и БДС „Радикали“ по трима и два мандата има Демократична България.

В Куклен ще продължи да управлява Мария Белчева, издигната от ГЕРБ. В 13- местния съвет ГЕРБ и ДПС имат по четири мандата, местната коалиция ЗС „Ал. Стамболийски“ – трима и ВМРО – двама.

В кметския кабинет в Кричим за четвърти път влиза Атанас Калчев от Движение за нашия град, което разполага със 7 съветници. ГЕРБ и ДПС имат по двама, а БСП и Единната народна партия по един.

В Калояново кмет остава Георги Георгиев от СДС като неговата партия е с най- много съветници – шестима, ГЕРБ са с четирима, БСП – с трима и по два мандата имат НФСБ и Воля.

В община Сопот кметът Деян Дойнов ще управлява втори мандат като коалицията около Воля, която застана зад него разполага с пет места, ГЕРБ, СДС и ВМРО имат по три, БСП – две, а Движение заедно за промяна – едно място./Бнр