„Е. Т. А. Хофман в България“

Международен научен интердисциплинарен форум „Е. Т. А. Хофман в България“ започва от днес до 25 октомври в Пловдив.

Той е организиран от Катедра по история на литературата

и сравнително литературознание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът е по повод на 200-годишнината на новелата „Малкият Цахес, наречен Цинобър“ от Хофман.

На неговото творчество е посветена и научна конференция в Дома на учените със седем секции – бдения. Проектът е асоцииран с програмата на „Пловдив 2019“.

Вечерта в залата на Учебния театър в Ректората ще се играе театрална постановка „Хофман“ в рамките на културната програма на Международния форум, която включва изложба от книги от Пловдивската библиотека и от Бамебргската библиотека.

Утре в Градския дом на културата е срещата с режисьора Теди Москов, който ще представи своя заснет спектакъл от 1989г. „Фантасмагории“, а в петък Анри Кулев гостува с игралната лента „Цахес“. И двете творби са вдъхновени от новелата на Хофман.

Е. Т. А. Hoffmann-GeseIlschaft е. V. е авторитетно немско общество, което обединява учени и културни дейци от световни университети, културни и образователни институции. Във връзка с 200-годишнината от смъртта на Е. Т. А. Хофман през 2022 г. Обществото планира серия от научни и културни инициативи с подкрепата на немски и чуждестранни институции. Първата от тях е форумът „Е. Т. А. Хофман в България“.

През 2019 г. се навършват 200 г. от създаването на една от най-популярните Хофманови новели „Малкият Цахес, наречен Цинобър” (1819), чиято най-интензивна рецепция в европейски мащаб е в България. /BNR