Теди Еротеева ще зарадва почитателите на фолклора с две нови песни до края на годината

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Младата народна изпълнителка от македонския край Теди Еротеева представи песента „Лисаво“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“.

Песента участва в седмичната класация на предаването заедно с други две македонски изпълнения  – „Пий юначе“ в изпълнение на Кинче Вълчева и Милко Бошнаков и „Ирина“ в изпълнение на Елена Толева.

„Лисаво“ е песен от Егейска Македония, от където са корените на изпълнителката Теди Еротеева. В Беломорието лисаво наричали хубавите, белите, красивите  девойки от този край.

В песента се пее за момък, който се е влюбил в лисава девойка и когато я чуел да пее, спирал да жъне, качвал се на снопите, за да я види и чуе, а нейният глас се е носили през морето, та чак до солунското поле.

Младата изпълнителка се е насочила в издирване и събиране на стари автентични песни, които са позабравени, за да им вдъхне ново звучене и нов живот.

Теди Еротеева не се спира и продължава да твори. Преди седмица е приключила работата по три видеоклипа, единият вече се върти по Фолклор ТВ. Това е „Мераклийски сплет“ китка от три песни – „Павле ми пие“, “ Ай, да идем Яно“ и “ Невено мори, Невено“. Тук талантливата изпълнителка си партнира с Елена Йордакиева и  „Сите българи заедно“.

Младата македонска изпълнителка ще зарадва почитателите на народната музика с две нови песни. Едната ще излезе преди Коледните празници, а другата след Нова година, които са авторско творчество на фолклорна основа. Дори са готови и видеоклиповете към новите песни. Теди Еротеева разказва, че те са нещо различно от това което е правила досега.

Божидар Чолаков

www.bnr.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев